AFIR anunță o nouă sesiune de depunere pentru măsura 4.1a – Investiții în exploatații pomicole din luna decembrie 2017

Din luna decembrie 2017, antreprenorii români, fermieri sau grupuri de producători și cooperative, vor mai putea solicita fonduri europene pentru dezvoltarea unor exploatații pomicole prin intermediul măsurii 4.1a – Investiții în exploatații pomicole. pomi-fructiferi

Finanțarea nerambursabilă este între 50% și 90%. De exemplu, în cazul fermelor mici, investiția poate ajunge la 100.000 euro pentru achiziții simple, și până la 450.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lanț alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole (producție, procesare, comercializare).

Fondurile nerambursabile vor fi acordate beneficiarilor pentru investiții corporale şi/sau necorporale, conform următoarelor cheltuieli eligibile:
– reconversia plantațiilor existente, inclusiv costurile pentru defrișare, materiale de plantare, sisteme de susținere, pregătirea solului, lucrări de plantare, sisteme de protecție pentru grindină, inclusiv generatoare terestre Antigrindină, îngheț, caniculă, ploaie și insecte, echipamente de irigaţii la nivelul exploatațiilor, containere generator pompe irigat, sere, solarii, tunele joase, macrotunele etc.
– înfiinţarea de plantații pomicole, inclusiv costurile pentru materiale de plantare, sisteme de susținere, pregătirea solului, lucrări de plantare, sisteme de protecție pentru grindină, îngheț, caniculă, ploaie și insecte containere, generator pompe irigat, sere, solarii, tunele joase, macrotunele etc.
– înfiinţarea și modernizarea pepinierelor pentru producerea de material de înmulțire și material de plantare fructifer inclusiv costurile pentru materiale de plantare, sisteme de susținere, pregătirea solului, lucrări de plantare, plase antigrindină, containere generator pompe irigat, sere, solarii, tunele joase, macrotunele etc.;
– înfiinţarea, extinderea și/ sau modernizarea sistemelor de depozitare, condiționare, și ambalare şi a unităţilor de procesare la nivelul exploatației, inclusiv unităţi de procesare mobile, laboratoare de analiză pentru testarea produselor aferente activității proprii, containere frigorifice refrigerare, containere frigorifice congelare cu camera prerăcire, grup containere condiționare, spații de depozitare (fertilizanți, pesticide, ambalaje, inventar mărunt) etc.
-sisteme audio/ video de supraveghere, monitorizare și control a plantației şi a fluxurilor tehnologice din exploataţia pomicolă, sisteme de iluminat perimetral al plantației pomicole şi/ sau al zonelor unde se desfășoară procesele tehnologice ale exploataţiei pomicole, stație meteo aferentă plantației pomicole, cabine pază;
– achiziţionarea, inclusiv prin leasing, de mașini/ utilaje şi echipamente noi, inclusiv echipamente de irigaţii la nivelul exploatațiilor, remorci agricole/ tehnologice, în limita valorii de piaţă a bunului respectiv.
– achiziționarea, inclusiv prin leasing, de mijloace de transport compacte, frigorifice, în scopul comercializării produselor în cadrul lanțurilor scurte.
– amenajarea, construcția, dotarea spațiilor de desfacere din cadrul exploatației și alte activități de marketing (autorulote, dozatoare (automate) de sucuri naturale şi alte produse din sectorul pomicol).

Așadar, dacă sunteți interesați să investiți în pomicultură, vă recomandăm să luați legătura cât mai repede cu consultanții noștri și vă sugerăm următoarele idei de culturi: măr, păr, gutui, prun, cireș, vișin, cais, nuc, căpșun, zmeur, coacăze, cătină, afine, măceș, soc sau trandafir pentru petale.


Publicat la: