Ministrul Petre Daea anunță că fondurile pentru SM 6.2 și 6.4 s-au epuizat

Două importante linii de finanțare din fonduri europene pentru mici afaceri nu vor mai fi disponibile anul acesta, antreprenorii români având totuși cel puțin o alternativă.epuizare fonduri

Submăsurile 6.2 și 6.4 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), prin care se finanțau afaceri non-agricole în mediul rural, și-au epuizat fondurile disponibile, motiv pentru care în anul 2018 nu vor fi lansate noi apeluri de proiecte, a confirmat, miercuri, pentru StartupCafe.ro, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

În anii trecuți, prin aceste submăsuri din cadrul PNDR s-au acordat fonduri europene de 50.000-70.000 de euro (submăsura 6.2) și, respectiv, de maximum 200.000 de euro (submăsura 6.4). Prin prima linie de finanțare s-au putut acorda fonduri și fără să fie nevoie ca beneficiarul să aibă aport propriu la cheltuielile eligibile, în timp ce pentru cea de-a doua oportunitate era nevoie de o cofinanțare proprie de cel puțin 10%.

Cele două submăsuri din cadrul PNDR au fost foarte atractive pentru antreprenori, putând fi realizate pensiuni, service-uri auto, cabinete medicale și multe alte tipuri de afaceri neagricole la sate.

În anul 2018, românii care vor să-și deschidă o mică afacere non-agricolă în mediul rural au totuși la dispoziție o alternativă: Programul Start-Up Nation 2018. Acesta are alocate credite de angajament de 700 de milioane de lei, prin bugetul de stat, și ar urma să acorde granturi nerambursabile de maximum 200.000 de lei fiecare unor firme înființate după data de 30 ianuarie 2017. Se vor putea finanța afaceri neagricole, atât în mediul urban, cât și rural, iar regiunea București-Ilfov este inclusă la finanțare.

Sursa: www.startupcafe.ro


Publicat la: